Presentacio llibre "Bombers de Catalunya, història i present

El conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació (DIRIP), Joan Saura, va presentar divendres 12 de juny a l’aeroport de Sabadell el llibre “Bombers de Catalunya, història i present”. En l’acte també hi han assistit el secretari del DIRIP, Joan Boada, i la directora general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPEIS), Olga Lanau. El conseller Saura ha destacat que “l’acte d’avui és molt positiu no només pel cos dels Bombers, si no també per la ciutadania en general, ja que es tracta del primer llibre que tracta l’evolució històrica dels Bombers”.

El llibre, del qual se n’ha fet una primera edició de 2.000 exemplars, ha estat editat per la Generalitat de Catalunya amb la col·laboració tècnica de L’Avenç. La coordinació editorial ha estat de l’historiador Jesús Mestre i els autors, la directora general, Olga Lanau, que ha fet el darrer capítol, en què s’expliquen els reptes de futur del Cos de Bombers, 2 bombers; Joan Rovira i Marc Ferrer, i un periodista, Carles Savalls, que han desenvolupat la part històrica. D’altra banda, el conseller del DIRIP, Joan Saura, ha escrit el pròleg introductori.

L’obra inclou reproducció d’alguns documents significatius i fotografies històriques, com ara dels bombardeigs que va sofrir Barcelona durant la Guerra Civil, o l’estat del càmping dels Alfacs després de la tràgica explosió d’un camió cisterna al 1978. Igualment, s’hi han inclòs instantànies dels fotoperiodistes especialitzats en l’àmbit dels Bombers Josep Maria Masachs, Nacho Solano i Marta Jovés.

Els autors han consultat documents de 22 arxius històrics de tot Catalunya per estudiar des del naixement de les primeres companyies de bombers, al segle XIX, fins a l’actualitat. És la darrera aportació editorial d’una llarga col·lecció de textos sobre el tema amb què hi ha col·laborat Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments. n els darrers anys, ja s’havien publicat llibres sobre la història dels bombers de Manresa, Terrassa, Mataró, Vic, Olot i, l’any passat, Tarragona. La particularitat d’aquest nou llibre, per això, rau en què estudia el fenomen des d’una perspectiva nacional i no pas local.