Bombers afusellats per Franco

Quan va esclatar la Guerra Civil, alguns bombers van marxar voluntàriament al front, ja que consideraven una obligació lluitar per la llibertat i contra el feixisme. Posteriorment amb el reclutament forçós d’altres també van anar a fer la guerra.

Amb la victòria franquista es va promulgar la Llei de Responsabilitats Polítiques amb la intenció de liquidar aquells que van servir a la “subversió roja” i a entorpir el triomf del que els franquistes anomenaven com a “Glorioso Movimiento Nacional”. La depuració de tots aquells funcionaris o dependents de l'administració pública va ser un fixació dels vencedors.

Els membres dels cossos de Bombers, com tothom, també van patir una investigació i tots van haver de declarar sobre el seu passat i la seva ideologia. Fins i tot, se'ls hi va preguntar si havien actuat en l'extinció dels incendis de les esglésies i convents de juliol de 1936. Aquells bombers que van ser declarats culpables per “rebel·lió militar”, col·laboració amb el “terror roig” o simplement desafectes al “Movimiento Nacional” van patir inhabilitació, suspensió de sou i feina i molts van destituïts, si abans no havien estat empresonats o fins i tot afusellats.

Aquest és un llistat dels bombers catalans que van ser assassinats per Franco per mantenir-se lleials al seu compromís amb la llibertat i contra el feixisme. La tasca d’investigació és una tasca feixuga. A mesura que anem descobrint més dades, anirem ampliant la informació.· Artiola Gabriel, Jaume – Bomber de Terrassa – Nascut a Benifallet l’any 1902. De professió fonedor. Va entrar al Cos l'any 1927. Finalitzada la guerra va ser detingut acusat de militar a la CNT. Condemnat a mort en consell de guerra el 5 de març de 1940. Afusellat al Camp de la Bota (Barcelona) el 5 de juliol de 1940. Tenia 38 anys.

· Capafont Mateu, Salvador – Bomber d’Olot – Nascut a Barcelona el 1899. Va entrar al Cos el 6 d'octubre de 1931. De professió fuster. Finalitzada la guerra va ser detingut acusat de militar a la CNT i és empresonat a la presó de Girona. Condemnat a mort en consell de guerra l'abril de 1939. Afusellat en el cementiri de Girona el 11 de maig de 1939. Tenia 37 anys

· Matias Pla, Josep  – Bomber de Tortosa –  Nascut a Tortosa l’any 1901. De professió paleta. L’any 1937 va anar a lluitar al front mobilitzat pel govern de la República. Finalitzada la guerra va ser detingut pels franquistes i condemnat a mort en consell de guerra el 30 d’agost de 1939. Afusellat a Tarragona el 20 d’octubre de 1939. Tenia 38 anys.

· Nivera Borràs, Tomàs – Bomber de Tortosa – Nascut a Tortosa l’any 1909. De professió paleta. Mobilitzat per la República el 1937, va lluitar al front com a carabiner. Finalitzada la guerra va ser empresonat a la presó de Pilats (Tarragona). Condemnat a mort en consell de guerra el 30 d’agost de 1939. Afusellat a Tarragona el 17 de novembre de 1939. Tenia 30 anys.
 
PRESERVEM LA NOSTRA MEMÒRIA HISTÒRICA!