Bombers de La Pobla de Segur 1976-2008

(extret de la pàgina http://www.bomberspobla.es/)
El Cos de Bombers Voluntaris de la Pobla de Segur fou fundat com a tal l'any 1976, anteriorment a la seva constitució existia un grup de gent, més o menys definit encara que no organitzat, que acudia a tots els incendis.
L'Ajuntament adquirí cap a l'any 1975 un vehicle on s'adaptà una moto-bomba Rosenbauer de la que ja disposava. A partir d'aquí, s'agrupa, a través d'una crida, un grup de gent interessada en formar part del servei contra-incendis que funden, posteriorment, el Cos de Bombers Voluntaris de la Pobla de Segur i Comarca. A la convocatòria pública s'hi apuntaren una cinquantena de persones de les quals, finalment, un total de 35 fundaren el Cos. Ja des d'aquest moment, l'àmbit d'actuació del Cos no es limita exclusivament al terme municipal de la Pobla sinó que neix amb una clara vocació intermunicipal, abraçant els municipis de la seva àrea d'influència (Salàs de Pallars, Conca de Dalt, Senterada, Sarroca de Bellera, la Torre de Capdella i Baix Pallars). A nivell organitzatiu, ja des del primer moment, va entendre's la necessitat de que el cos de bombers fos una entitat organitzada i jerarquitzada. Per aquest motiu va confeccionar-se un reglament que inclou des de l'estructura jeràrquica, drets i deures de tots els bombers i, fins i tot, un règim disciplinari propi.
Quan al 1980 la Generalitat de Catalunya organitzà el servei de bombers creant la Direcció General de Prevenció i Extinció d'Incendis i de Salvaments de Catalunya, el parc de la Pobla de Segur fou un dels primers en passar a formar-ne part. Així, el juliol de 1981 es va firmar el conveni entre l'Ajuntament de la Pobla i la Direcció General de Prevenció i Extinció d'Incendis i de Salvaments de Catalunya. Val a dir que la Pobla fou la primera localitat de les comarques de Lleida en signar aquest conveni. Al mateix 1981 s'incorpora un bomber funcionari passant a ser un parc amb dotació de bombers voluntaris i bombers funcionaris. Al 1984 s'inauguraren les dependències d'un nou parc al qual continuem en l'actualitat.


Posteriorment, a l'any 2000 s'efectuaren unes obres d'ampliació i reforma del parc que han permès disposar d'unes instal·lacions molt més àmplies i donar cabuda a tots els materials. Aquestes obres van ser inaugurades per l'Honorable Sr. Xavier Pomés, Conseller d'Interior de la Generalitat de Catalunya el 28 d'octubre de 2000.
Aquell mateix dia va inaugurar-se el Carrer dels Bombers Voluntaris nom que l'Excel·lentíssim Ajuntament de la Pobla de Segur ha donat a la via on es troba enclavat el parc en reconeixement de la tasca realitzada en favor de la Pobla i la seva Comarca pel Cos de Bombers Voluntaris.
El dia 1 de novembre de 2002 la Direcció General d'Emergències i Seguretat Civil de la Generalitat de Catalunya, decidí traslladar al parc de bombers de Sort al personal funcionari adscrit al parc de la Pobla. Des d'aquesta data el parc només està integrat per bombers voluntaris.
D'ençà la seva creació el comandament del Cos havia estat exercit pel Sr. Josep Calvet Senallé. L'any 2002 s'ha produït el relleu i el càrrec l'ha passat a desenvolupar el Sr. Antoni Fenosa Hereu.