Bombers d'Organyà 1984-2009

(extret de la pàgina http://www.viurealspirineus.cat/)

L'any 2009 els Bombers Voluntaris d'Organyà commemorem el 25è aniversari. Encara que amb anterioritat a l’any 1984 ja havia existit un grup de voluntaris que depenien, de l'Ajuntament d’Organyà, va ser a partir de 1984 quan van passar a dependre de la Generalitat.
El 31 de desembre de 1982 l'Ajuntament d'Organyà i la Generalitat de Catalunya van signar el conveni de traspàs. Tot i així, no va ser fins el 1984 que es van nomenar els primers bombers voluntaris: Joan Espluga, Celestí Capdevila, Jordi Obiols i eJosep Belmonte i, el 1985, Vicenc López.
El parc estava ubicat a l'Escola Vella, era petit i estava mal equipat. Els primers vehicles com a bombers de la Generalitat van ser els mateixos que es tenien des de l’any 1978: un BRL (bomba rural lleugera) Land Rover, d’una ambulància i a partir de 1987, d’un camió Pegaso Egipci.
El 13 de juliol de 1988, el cap de parc, Joan Espluga, va patir un greu accident mentre apagava foc en un paller a Adrall; li va caure una biga a sobre i va morir. Al cap d’un any, un altre bomber, Jordi Obiols també va morir en accident de cotxe. Amb la mort de Joan Espluga el parc va viure moments molt difícils i el futur era molt incert; només un dels bombers estava disposat a continuar. El parc va restar parat durant un temps.
La situació va romandre així fins que el Cap de Zona de Bombers i l'alcalde Antoni Vila van iniciar contactes amb gent del poble per rellançar els bombers voluntaris.
Així, entre 1989 i 1991 van entrar 12 bombers nous, els quals, amb la seva empenta i il·lusió, van començar amb forca aquesta nova etapa, que va coincidir amb la compra dels primers walki-talkies.
El 1992 es va aconseguir una ambulància nova. El 1993 va arribar un tot terreny Land Rover de segona mà, que seria substituït per un de nou el 1996. El 1997 el parc es va traslladar a un nou espai, entre el cementiri i el camp de futbol, molt més gran i funcional.
De 1994 a 2008 han passat pel parc fins a disset bombers més, comptant-hi els quatre aspirants que han entrat aquest darrer any.
En total, durant aquests 25 anys han passat pel cos fins a 35 bombers. Tots han posat el seu granet de sorra per fer tirar endavant aquest projecte.
Hem fet de tota mena de serveis: tant als voltants del poble, com a la comarca i arreu de la província i del país.