Bombers morts en camps de concentració nazis


Finalitzada la guerra civil, aquells bombers destacats per les seves idees democràtiques, d’esquerres i catalanistes, van haver de passar comptes amb les noves autoritats franquistes. Arribava l’hora de la venjança per part dels vencedors. 

Alguns van ser depurats i van patir la repressió franquista per “rojos-separatistas”, traduint-se en expulsions i destitucions, en penes de presó i fins i tot, en afusellaments. D'altres van agafar el camí de l'exili per escapar del terror franquista, però van anar a parar de l'infern a les brases. 

Al setembre de 1939 va esclatar la Segona Guerra Mundial, i l'Alemanya nazi va començar a empresonar els seus enemics en camps de concentració, amb el doble objectiu de mà d'obra barata de treball i d'extermini total. Lògicament, els catalans (i espanyols) que es trobaven en territori conquerit pels alemanys (sobretot a França) i amb passat republicà van ser considerats enemics del nazisme i també van ser enviats a aquells camps. 

Es calcula que es van exiliar uns 100.000 catalans, i prop de 2.000 van ser detinguts i deportats a camps de concentració nazis. Van morir-hi la meitat. Entre els morts en aquests camps, sabem del cert, que també van morir-hi bombers catalans: · Josep Maria Caballe Sedó – Bomber de Tarragona – Nascut el 1/9/1904 a Tivissa.  Va ser mobilitzat al front pels republicans l'any 1938. Va ser expulsat del Cos per les autoritats franquistes el març de 1939. Va agafar el camí de l'exili cap a França. Allà es va allistar a les Companyia de Treballadors Estrangers (CTE) . Detingut pels alemanys el 4 de juny de 1940 a Dunkerke, va ser deportat al  Stalag (camp de presoners de guerra) número VIII-C a Zagan (Polònia), l’octubre de 1940, i posteriorment al camp número XII-D a Trèveris (Alemanya). Va ser traslladat cap al camp d'extermini de Mauthausen (Àustria) el 22 de gener de 1941 en un comboi amb 775 republicans, 544 dels quals van morir. Va arribar-hi el dia 25. Posteriorment seria traslladat al subcamp de Steyr-Münichholz (un camp satèl·lit de Mauthausen situat a la ciutat de Steyr, a pocs kilòmetres del camp central). Va morir al camp d'extermini nazi el 10 de maig de 1944. Tenia 39 anys. 


· Miquel Bosquet Folqué – Bomber de Barcelona – Nascut a Corbera d’Ebre el 26/02/1905. Va ingressar al Cos com a bomber el 24/12/1936. Va ser mobilitzat pel govern de la República l’1/06/1938 amb la lleva del 26. Amb la victòria franquista es va exiliar a França i es va enrola en una Companyia de Treballadors Estrangers (CTE) i portat el novembre de 1939 a realitzar feines a la Línia Maginot. Va ser detingut pels alemanys el maig de 1940 i traslladat al camp de presoners Stalag VII-A a Moosburg (Alemanya). Deportat al camp d’extermini de Mauthausen (Àustria) va arribar el 6 d’agost de 1940, en un comboi amb 564 republicans. El 17 de febrer de 1941 va ser traslladat al camp d’extermini de Gusen (Àustria). Va morir el 11 de novembre de 1941 en el mateix camp d'extermini. Tenia 36 anys. 


· Ramon Gorga Borras – Bomber de Reus –  Nascut el 14/8/1891 a Pobleda. Va entrar al Cos el gener de 1931. Al gener de 1939, just abans de l'ocupació franquista de Reus es va exiliar. Va ser expulsat del Cos per les autoritats franquistes. Va agafar el camí de l’exili cap a França. Allà es va allistar a les Companyia de Treballadors Estrangers (CTE). Detingut pels alemanys a finals de 1940, en el nord-est de França, entre els Departaments de Vosges i Territori de Belfort. Va ser Traslladat al Frontstalags (camp de distribució de presoners de guerra en la França ocupada) de Belfort, en el mes de gener de 1941, i posteriorment va ser traslladat al Stalag número XI-B (camp de presoners de guerra) situat a Fallingbostel (Alemanya). Va ser deportat al camp d’extermini de Mauthausen (Àustria) el 25 de gener 1941 en un comboi amb 1.472 republicans, 1.079 dels quals van morir. Posteriorment va ser traslladat el 8 d’abril del mateix any al subcamp de Gusen (un camp satèl·lit de Mauthausen situat a la ciutat de Gusen, a pocs kilòmetres del camp central).  Va morir al camp d'extermini nazi el 9 d’octubre de 1941.  Tenia 50 anys


· Eugeni Riera Moll – Bomber de Barcelona –  Nascut el 18/8/1895 a Barcelona. Va entrar en el Cos l'agost de 1917. Tenia el càrrec de preferent. Finalitzada la guerra civil es va exiliar a França i allà es va allistar a les Companyia de Treballadors Estrangers (CTE). Va ser detingut pel alemanys, a finals de juny de 1940 a Saint-Dié-des-Vosges, un petit municipi situat al departament de Vosges, a la regió de Lorena. Va ser traslladat al Stalag número V-D, (camp de presoners de guerra) situat a Estrasburg (França). Va ser deportat cap el camp d'extermini de Mauthausen (Àustria), el 11 de desembre de 1940 en un comboi amb 847 republicans, 499 dels quals van morir. Va arribar dos dies després. Va morir en el mateix camp d'extermini nazi el 5 d'agost de 1941 Tenia 45 anys.


 A mesura que anem descobrint més dades, anirem ampliant la informació.
(darrera actualització: gener 2017)PRESERVEM LA NOSTRA MEMÒRIA HISTÒRICA!
En record de les víctimes mortes pel nazisme, en defensa de la llibertat i la democràcia